Sol Hareket‘in, “Kolonyalizm ve Federal Mücadele” başlıklı paneli, Maria Siakalli’nin Yunanca-Türkçe simultane çevirileriyle birlikte iki toplumlu katılımla düzenlendi
Panel “Barış ayı” etkinlikleri çerçevesinde yapıldı
Barış Derneği tarafından Kıbrıslıtürklerin çözüm iradesini görünür kılmak adına Eylül ayının “Barış Ayı” ilan edilmesiyle birlikte etkinlikler organize eden pek çok parti, sivil toplum örgütü ve dernekler arasında bulunan Sol Hareket, 26 Eylül Perşembe günü Blckbrd Social’de “Kolonyalizm ve Federal Mücadele” başlıklı panel Maria Siakalli’nin Yunanca-Türkçe simultane çevirileriyle birlikte iki toplumlu katılımla düzenlendi.
Panelin moderatörlüğünü Lema Gözay gerçekleştirirken, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Örgütlenme Sekreteri Halil Karapaşaoğlu ile kolonyalizmin bir türü olan “Yerleşimci Kolonyalizm” başlığı ilk kez kamusal alanda tartışılma fırsatı yakaladı.
Karapaşaoğlu konuşma sırasında “Yerleşimci Kolonyalizm nedir, Yerleşimci Kolonyalizm ve “Marksizim” arasındaki ilişki nedir, Yerleşimci kolonyalizm ve klasik kolonyalizm arasındaki farklar nedir, göçmen ve yerleşimci arasındaki farklar nedir, Türk yerleşimci kolonyalizmi nedir, Türkiye’nin ekonomik politik gelişİmiyle Kıbrıs’ın kuzeyine nüfus aktarmasındaki ilişki nedir, Türkiye’den Kıbrıs’a aktarılan nüfus neden göçmen değildir, Türkiye hangi ideolojik hegemonya araçlarıyla buraya aktardığı nüfus üzerinde hegemonya kurmaktadır?” soru başlıkları ile birlikte İrlanda’ya aktarılan İngiliz işçi nüfusu hakkında Marx ve Engels’in neler söylediklerine değindi.
Karapaşaoğlu’nun ardından Sol Hareket Dış İlişkiler Sekreteri Dr. Abdullah Korkmazhan ise Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gayri gayrimüslim ve Türk kimliği dışındaki etnik kimliklerin asimilasyon ve yok edilme süreçlerini örneklerle destekleyerek değindi. Ardından Kıbrıs ile bağlantısını anlatarak Türk yerleşimci kolonyalizmin Kıbrıs’ta yaptıklarını verilerle açıkladı.
Konuşmacıların akademik ve teorik katkılarının ardından katılımcıların sorularıyla birlikte özgür tartışma imkanı yakalanılan panelde, çeşitli görüşlerden katılımcıların paneldeki aktif rolü ile çeşitli perspektiflerin ve görüşlerin paylaşılması sağlandı.