KıbrısManşet

ÇMO’dan Büyükyılmaz’a: SLAÇ KULLANIMINI ŞEFFAF ŞEKİLDE AÇIKLA






Teknecik Elektrik Santrali‘nin bacalarından çıkan yoğun kara duman halkı paniğe sokmuş, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz da slaç (dip çamuru) kullanımına başlandığını açıklamıştı. Çevre Mühendisleri Odası Büyükyılmaz’a “Slaç kullanımını şeffaf şekilde açıkla” çağrısı yaptı

Zehirleniyoruz!

Santral bacasından çıkan ve hem Teknecik’i hem de tüm bölgeyi etkileyen yoğun dumanla ilgili Kıb-tek YK Başkanı Büyükyılmaz, 28 Haziran 2021 tarihinde sulu slaç yakıtının (Dip çamuru, yakılan yakıttan geriye kalan tortunun tekrar yakıt olarak kullanılması) kullanılmaya başlandığının açıklamıştı.

Özgür Gazete‘den Mustafa Baflı‘ya konuşan ÇMO Başkanı Cemaliye Özverel, slaç arıtma tesisinin şu an işletilip işletilmediğini sordu ve bunun şeffaf bir şekilde açıklanması gerektiğini kaydetti.

Özverel: Değerler biliniyorsa bunu halk ile paylaşın

Özverel, slaçın arıtılması ve yakıt olarak kullanılmasının uygunluğu ile ilgili Akaryakıt Birimi’nden onay alınması gerektiğini de vurguladı.

Büyükyılmaz’ın koyu renk dumanın bacadan çıkan emisyon değeriyle ilgisi olmadığı ifadesini hatırlatan Özverel, “Bacadan çıkan emisyon değerlerini biliyor muyuz?” diye sordu.

Özverel, “Değerler biliniyorsa bunu halk ile paylaşın” çağrısında bulundu.

“Ölçüm cihazı arızalı ve bakımı yaptırılmadı”

Emisyon ölçüm cihazının arızalı ve bakımının da yaptırılmadığını vurgulayan Özverel, 18/2012 Çevre Yasası altında bulunan Hava Kirliliği Kontrolü Tüzüğü gereğince, baca gazı emisyonlarının ölçtürülmesini gerektiğini söyledi.

Ancak, tesiste şu an online emisyon ölçümünün bulunmadığını da belirten Özverel, bunun hayati önemde olduğunu vurguladı.

“Teknecik Elektrik Santrali’ne halen filtre takılmadı”

Filtre konusunun senelerdir gündemde olduğunun altını çizen Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Cemaliye Özverel, buna rağmen Teknecik Elektrik Santrali’ne halen filtre takılmadığını kaydetti.

Kalecik Elektrik Santrali’ne ise geçmişte filtre takıldığını hatırlatan Özverel, burada da takılan filtrenin kullanımda olmadığını ifade etti.

“Hava kirliliği tüm canlı yaşamına zarar veriyor”

Halk sağlığının hiçe sayıldığını aktaran Özverel, oluşan hava kirliliğinin sadece insanlara değil, tüm canlı yaşamına zarar verdiğini belirtti.

“Termik santrallerinden, NOx, SO2, CO, VOC (uçucu organik karbon), PM10 emisyonları çıkmaktadır” diyen Özverel, kaliteli yakıt kullanıldığının söylendiğini ama tek parametrenin kükürt olmadığını bir kez daha hatırlattı.

Özverel Büyükyılmaz’a şu soruları yöneltti:

1- Bahsedilen slacın özellikleri nelerdir?

2- Slaç arıtma tesisi şu an işletiliyor mu?

3- Slaç arıtılıp mı kullanıldı?

4- Yoksa doğrudan mı kullanıldı?

Özgür Gazete/Mustafa Baflı











Başa dön tuşu