EkonomiKıbrısManşet

Artışa rağmen asgari ücret yine açlık sınırının altında






Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) adına, sendika Başkanı Güven Bengihan, Sağlık Bakanlığı‘na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nden almış oldukları; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbı ve bu kalıptaki maddelerin İstatistik Kurumu’nca sendikalarına gönderilen fiyatlarını dikkate alarak bir rapor hazırladıklarını aktardı

Bengihan: 31 Temmuz 2022 tarihi itibariyle açlık sınırı 9330 TL

Bengihan; bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan rapora göre; 4 kişilik bir aile için 31 Temmuz 2022 tarihi itibariyle açlık sınırı 9330 TL olarak hesapladıklarını kaydetti.

Bengihan; sendikanın bu veriler ışığında yapmış olduğu çalışmaya göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken zorunlu gıda harcama tutarının günlük 79,18 TL, aylık 2375,40; yetişkin bir erkek için günlük 83,74 aylık 2512,20TL; 15-19 yaş çocuk için günlük 88,60, aylık 2658 TL ve 4-6 yaş çocuk için günlük 59,48 TL, aylık 1784,40 TL olduğunu belirtti.

“Temel ihtiyaçlara yapılan yüksek oranlı zamlar halkın belin bükmüştür”

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (Açlık Sınırı) 9330 TL olduğunun altını çien Bengihan; 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyle yapılan artışa rağmen asgari ücretin yine açlık sınırının altında kaldığına vurgu yaptı.

Bildiri şu şekilde devam etti:

“İstatistik Kurumunun resmi rakamlarına göre ülkemizde 2022’nin Temmuz ayında %5.21 son 7 ayda %64,93 bir yılda %116,56 enflasyon meydana gelmiştir. Özellikle elektriğe akaryakıta, tüp gaza, ekmeğe, süt ve süt ürünlerine yapılan yüksek oranlı zamlar halkın adeta belini bükmüştür.”

“Asgari ücretliler çifte mağduriyet yaşıyor”

Sendikal platformun ısrarlı taleplerine rağmen 2022 yılının ilk altı ayında meydana gelen %56.76 oranındaki hayat pahalılığı asgari ücrete yansıtılmadığının altını yeniden çizen Bengihan; gerekli yasal düzenleme yapılmadığı için asgari ücretten vergi kesilecek olması nedeniyle asgari ücretliler çifte mağduriyet yaşadııklarını da vurguladı.

“Özel sektör çalışanlarının hakları için de gerekli düzenlemeler yapılmalı”

Taleplerinin; asgari ücrete hayat pahalılığı oranında artış verilebilmesi yönünde yasal düzenlemenin yapılması, asgari ücret belirleme kriterlerinin güncellenmesi ve Asgari Ücret Tesbit Komisyonu’nun yapısının değiştirilmesi olduğunu sözlerine ekledi. Bildirinin devamında, özel sektör çalıanlarını da hakları için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etti.

“Ayrıca özel sektör çalışanlarının patronların insafına terk edilerek sömürülmesinin önüne geçilmesi için özel sektöre sendikalaşmayı sağlayacak yasal düzenleme bir an önce meclise gönderilmelidir.” şeklinde bir açıklama yapan Bengihan, vergi dilimlerinin açılmaması ve kişisel muafiyetlerin ve özel indirimlerin güncellenmemesi  nedeniyle Göç Yasası diye niteledikleri 47/2010 sayılı yasa kapsamında istihdam edilen kamu görevlilerinin de maaşlar açısından büyük mağduriyet yaşamakta olduğunu hatırlattı.

KTAMS adına Bengihan; bahse konu mağduriyetin ortadan kaldırılması için, belirlenecek takvim çerçevesinde yapılacak artışlarla maaşlar eşitlenmelisi gerektiğine yeniden vurgu yaptı.









Başa dön tuşu