KıbrısManşet

CMIRS anketlerine göre Kıbrıs’ın kuzeyinde en önemli sorunlar “ekonomik!”






Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS); her 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği çalışmanın devamı olarak; Kıbrıslıtürklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven, mutluluk algısını ölçtüğü ve bu oranların zaman içerisinde birbiriyle ilişkisi yanında yaşanılan gelişmelerden ne şekilde etkilendiğini de gözlemlediği raporlarını paylaştı

Yücel: Bu ülkede yaşayanların ne derece çaresiz hissettiği gözler önüne serildi

CMIRS Direktörü Araştırmacı Mine Yücel tarafından bilimsel verilere dayalı olarak yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere ve araştırma sonuçlarına yer verildi:

“Bu çalışma Eylül 2022 döneminde 500 kişi ile telefon anketi şeklinde yürütülmüş olup Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS)’ün her 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği çalışmanın devamıdır. CMIRS olarak her üç ayda bir düzenli olarak Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven, mutluluk algısını ölçmekte ve bu oranların zaman içerisinde birbiriyle ilişkisi yanında yaşadığımız gelişmelerden ne şekilde etkilendiğini de gözlemlemekteyiz.

Katılımcıların sadece 5.86%sı ülkede işlerin doğru yönde gittiğine inanmaktadır ki bu ülkede yaşayanların ne derece çaresiz hissettiğinin de bir göstergesidir.

“Ülkede ekonomik beklentiler de kötümser olmaya devam ediyor”

Ülkede işler yanlış yönde gitse bile buna etki edemediğini düşünen bir toplum vardır. Bu da bu ankette ‘böyle bir şansınız olsaydı başka bir ülkeye taşınır mıydınız yoksa Kıbrıs’ta mı kalırdınız?’ sorusuna ‘başka bir ülkeye taşınırdım’ diye cevap verenlerin oranının 34.82%ye çıkmış olmasını en iyi açıklayan etkenlerden biridir. Ülkede ekonomik beklentiler de kötümser olmaya devam etmektedir.

Buna ek olarak ekonomik durumunun iyi olduğunu belirtenlerin oranının ise 3 ay içerisinde 14%ten 7%ye gerilemesi oldukça düşündürücüdür. Bu dönemde katılımcıların ruh hali de karışıktır. Geçmiş ankete kıyasla bazı olumsuz duygularda azalma olurken bazıları ayni kalmış, bazı olumlu duygular azalmış, bazıları ise artmıştır.

Tatil dönemi sonrası bazı açılardan katılımcıların az da olsa daha olumlu duygular içerisinde oldukları söylenebilse de her 3 katılımcıdan birinin olumsuz duygular içerisinde olması düşündürücüdür.

“Kıbrıs sorunu çözüzümü ülkedeki ekonomik krizden sonra geliyor”

Ülkede en önemli sorun olarak ekonomik kriz belirtilmiş olmasına rağmen Kıbrıs Sorunu da önem sırasında yükselmiş ve ikinci sıraya yerleşmiştir. Ekonomik sorunlar yanında siyasi çaresizlik hisleri toplumu kaçışa itmekte, kimi katılımcı şansı olsa ülkeyi terk edeceğini belirtirken birçoğu da Kıbrıs Sorunu‘nun çözümünü şu anki durumdan bir kaçış olarak görmektedir.

Genel Sonuçlar: 94.14% toplumda işlerin yanlış yönde gittiğini düşünüyor!

Ankete katılanların 94.14%ü ülkede işlerin yanlış yönde gittiğini belirtmiştir. Bu oran Haziran 2022’de 97.42%ye yükselmiş olup bugüne kadarki en yüksek noktaya gelmişti. Eylül ayında ise ülkede işlerin yanlış gittiğini düşünenlerin oranında ufak da olsa bir gerileme olmasına rağmen ülkede yaşayanların 94.14%ünün ülkede işlerin yanlış gittiğini düşünmesi oldukça düşündürücüdür.

Ülkenin En Önemli Sorunu

Katılımcılara göre ülkenin en önemli sorunlarını sırasıyla;
1) ekonomik sorunlar,
2) Kıbrıs Sorunu
3) Enflasyon
4) yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler,
5) işsizlik, ve
6) düşük maaşlardır.

Bu dönemde en büyük değişiklik Kıbrıs Sorunun öneminin artmış olmasıdır. Haziran ayındaki ankette üçüncü büyük sorun iken bu dönemde Kıbrıs Sorunu ikinci büyük sorun olarak ortaya konmuştur.

Ülkede Ekonomik Durum: 70.64% 2 sene içerisinde kendi mali durumunun daha kötü olacağını düşünüyor!

İlk bakışta ankete katılanların kendi ekonomik durumlarıyla ilgili beklentilerinin geçmiş aylara kıyasla biraz daha az kötümser olduğu gözlemlenmesine rağmen aslında beklentiler kötümser olmaya devam etmektedir.

Şöyle ki, ankete katılanların 70.64%ü 2 sene içerisinde kendi ekonomik durumunun daha kötü olacağını düşünmektedir. Bu oran Haziran 2022’de 86.3% idi. Buna rağmen kendi ekonomik durumunun daha iyi olacağını düşünenlerin oranı da 7.15%ten 3.9%a gerilemiş ekonomik durumunun ayni kalacağını belirtenlerin oranı ise 6.54%ten 25.46%ya yükselmiştir. Bu da aslında şu anki ekonomik durumunun kötü olduğunu düşünen toplum açısından çok da iyimser bir sonuç sayılmamaktadır.

85.51% 2 sene içerisinde ülkenin ekonomik durumunun daha kötü olacağını düşünüyor!

Ülkenin gelecekteki ekonomik durumu ile ilgili beklentiler ise daha da kötümserdir. Katılımcıların 85.51%i ülkenin ekonomik durumunun önümüzdeki 2 sene içerisinde daha kötü olacağını belirtmişlerdir. Bu oran haziran anketinde 93.87% idi.

Ülkenin ekonomik durumunun 2 sene içerisinde daha iyi olacağını düşünenlerin oranı sadece 3.31%dir. Kendi ekonomik durumuyla ilgili beklentilere benzer bir şekilde 2 sene içerisinde ülkenin ekonomik durumu ayni kalacak deyenlerin oranı 2.86%dan 11.18%e yükselmiştir.

Sadece 7% ailesinin ekonomik durumunun iyi olduğunu söylüyor!

Haziran anketine kıyasla yarı yarıya azalma var! Ekonomik durum konusunda daha iyi bir fikir verebilecek bir sorumuz da ailenin mali durumu hakkındadır. Katılımcıların sadece 7%si ailesinin ekonomik durumunun iyi olduğunu belirtmiştir. Bu oran Haziran anketinde 14% idi.

Gelecekte kendi ve ülkenin ekonomik durumuyla ilgili beklentiler ilk bakışta daha az kötümser gibi görünmekte olmasına rağmen 2 sene içerisinde durum ayni kalacak deyenlerin oranında bir artış gözlemlenmiştir.

Daha derinden incelendiği zaman şu anki ekonomik durumu iyi olan katılımcıların oranı Haziran ayında 14% iken Eylül’de bu oran 7%ye gerilemiştir.

Bu da göstermektedir ki katılımcıların ekonomik durumun ayni kalacağını düşünmeleri de aslında kötümser bir beklentidir. Ekonomik durumum daha iyi olacak deyenlerin oranının düşmesi ise aslında iyimserliğin azalmış olduğunu göstermesi açısından önemlidir.

Eylül 2022’de toplumun mutluluk puanı 10 üzerinden 4.99 olmuştur. Mutluluk puanı bu dönemde çok az da olsa bir artış göstermiş olmasına rağmen, beşin altına inmiş olduğu üçüncü dönemi olarak dikkat çekmektedir.
Bu dönemde katılımcıların ruh hali de karışıktır.

Geçmiş ankete kıyasla bazı olumsuz duygularda azalma olurken bazıları ayni kalmış, bazı olumlu duygular azalmış, bazıları ise artmıştır. Tatil dönemi sonrası bazı açılardan katılımcıların az da olsa daha olumlu duygular içerisinde oldukları söylenebilse de her 3 katılımcıdan birinin olumsuz duygular içerisinde olması düşündürücüdür.

Ankete katılanların 33.47%si son bir hafta içerisinde kendilerini sıkça çaresiz hissettiklerini belirtmiştir. Bu oran Haziran anketinde 42.6% idi.

Katılımcılar ararsında son bir hafta içerisinde sıkça umutlu hissedenlerin oranı sadece 40.28% olmuştur. Bu oran Haziran 2022 anketinde 42% idi.

Son bir hafta içerisinde sıkça endişeli hissettiğini belirtenlerin oranı 35.46% olmuştur. Bu oran Haziran anketinde 46.6% idi.

Son bir hafta içerisinde kendisini sıkça huzurlu hissedenlerin oranı sadece 46.7% olmuştur. Bu oran Haziran anketinde 41.6% idi.

Son bir hafta içerisinde kendisini depresif hissettiğini belirtenlerin oranı 30.52% olmuştur. Bu oran Haziran anketinde 31.53% idi.

Son bir hafta içerisinde sıkça geleceğe güvenle baktığını belirtenlerin oranı ise sadece 53.1% olmuştur. Bu oran Haziran anketinde 28.11% idi.

Son bir hafta içerisinde kendisini sıkça öfkeli hissettiğini belirtenlerin oranı 35.05% olmuştur. Bu oran Haziran anketinde de 35.47% idi.

SOSYAL GÜVEN: Sizce genel olarak insanlara güvenilebilir mi yoksa insanlarla iletişimde her zaman çok dikkatli mi olmak gerekir?

 

Bu dönemde sosyal güven oranı 3 ay önceye kıyasla düşüş göstermiş ve 10üzerinden 2.65 olmuştur. Ekonomik sıkıntıların oldukça büyük olduğu bir toplumda bu hiç de şaşırtıcı değildir.

Yaşanabilirlik Puanı: 10 üzerinden 4.83

Ülkenin yaşanabilirlik puanı bu dönemde biraz yükselmiş ve 4.83 olmuştur.


KKTC’de Demokrasinin İşleyişi: KKTC demokrasisi sınıfta kalmıştır…

İlk olarak Mart 2021 anketinde katılımcıların KKTC’de demokrasinin işleyişine 10 üzerinden bir demokrasi puanı vermeleri istenmiştir. Mart 2021’de demokrasi puanı 4.91 olmuş, ve KKTC demokrasisi sınıfı geçememiştir.

Haziran 2021 anketinde ise katılımcıların KKTC demokrasisine verdiği not daha da düşmüş ve 3.74 olmuştur.
Ölçmeye başladığımız günden itibaren düşmeye devam eden KKTC’de demokrasinin işleyişi puanı Eylül ayındaki anketimizde daha da düşmüş ve 3.70’e gerilemiştir.

Aralık 2021 anketinde biraz artış gösterip 3.95 olan demokrasi puanı Nisan 2022’de ise bugüne kadarki en düşük puana gerilemiş ve 2.84 olmuştur. Haziran 2022’de 3.13 olan bu puan Eylül 2022’de ise 4.06’ya yükselmiştir.

Yönetim tüm başlıklarda sınıfta kalmıştır…

Ayrıca bu dönemde ülke yönetimine verilen puanlar şu şekildedir: (10 üzerinden)

Bu dönemde sadece bir başlıkta gerileme olurken bir başlık puanı ayni kalmış, diğer başlıkların puanı ise artış göstermiştir.

Buna karşılık, son 5 dönemdir 5 üzerinde, yani geçer puan, alan hiçbir başlık olmaması dikkat çekicidir. Katılımcıların 34.82%si böyle bir şansı olsa başka bir ülkeye taşınacağını belirtmiştir.











Başa dön tuşu