KıbrısManşet

KTÖS & KTOEÖS: Esas sorun hademe sorunu değil, temizlik hizmetlerinin taşeronlaşmasıdır






Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS); okulların tümünde, taşeron şirketler aracılığı ile devam eden temizlik hizmetlerinin yarattığı sömürü düzeninden rahatsız olduklarını vurgulayan açıklamalarda bulundular

KTÖS & KTOEÖS: hademelerin yüzde 30’u güvencesiz çalışma koşullarına sahiptir

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş ve KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı tarafından yapılan ortak basın açıklamasında; “Yıllardan beri okullarda temizlik hizmetleri bazı şirketlere kaynak aktarılarak hizmet alımı yöntemiyle yapılmakta, hademeler kadrosuz, güvencesiz, düşük maaşla ve toplu iş sözleşmesine aykırı bir şekilde çalıştırılmaktadırlar” ifadelerine yer verilirken, okullardaki hademelerin yüzde 30’unun güvencesiz çalışma koşullarına sahip olduğu vurgulandı.

“Esas sorun hademe sorunu değil, temizlik hizmetlerinin taşeronlaşmasıdır”

Yaratılan bu ’emek sömürüsünün’ okulları ve eğitimi olumsuz etkilediğine, özellikle yaz aylarında okullarda temizlik faaliyetlerinin durmasına neden olduğuna değinilen açıklamada; “Kamu-İş’in Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanması talebi ile Gönyeli İlkokulu, Değirmenlik Lisesi ve 20 Temmuz Fen Lisesi’nde başlattığı haklı eylemi Eğitim Bakanlığı ve hükümet tarafının görmezden gelmesi kabul edilebilir değildir” denildi. Esas sorunun ‘hademe sorunu değil, temizlik hizmetlerinin taşeronlaşması sorunu’ olduğu vurgulandı.

“Bakanın şirket sahipleri ile fotoğrafları, bizlere sömürü sisteminin kendisi tarafından desteklendiğini gösteriyor”

Açıklama şu şekilde devam etti:

“Bakanın şirket sahipleri ile birlikte sosyal medyada olan fotoğrafları bizlere taşeron/sömürü sisteminin bizzat bakan tarafından desteklendiğini göstermektedir. Temizlik malzemeleri okuldan, çalışanların maaşları/yatırımları devletin ihalesinden olduğu bu sömürü düzeninde, taşeron şirketler ne kazanıyor? Bu soruya Sn. Çavuşoğlu cevap verebilir mi?

“Toplu İş Sözleşmesi bir haktır ve devlet okullarındaki emek sömürüsü Eğitim Bakanlığı’nın ayıbıdır”

Kısa vadede çalışanların haklı eylemini göz ardı etmeyip, bir ayağı mahkemeye taşınan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hakkını Eğitim Bakanlığı’nın tanıması soruna geçici çözüm bulacaktır. Kadrolu eğitim hizmetlilerinin Kamu Hizmeti Komisyonu aracılığı ile okullara atanması ve görev yerinde olmayanların okullardaki görevlerine dönmesi ile taşeron sorununa nihai çözüm olacağı açıktır.

Bilinsin ki, Toplu İş Sözleşmesi bir haktır ve devlet gözetiminde okullardaki emek sömürüsü Eğitim Bakanlığı’nın ayıbıdır. Eğitimin sürdürülebilir olma koşullarından biri de temizlik ve hijyen hizmetinin kesintisiz sürdürülmesidir. Bu üç okulumuzda temizlik hizmeti sekteye uğramıştır.

Öğretmenlerin ve öğrencilerin sağlık ve güvenlik koşullarından endişe duymaktayız. 6 yaşından 18 yaşına kadar farklı ihtiyaçları olan öğrenciler ve öğretmenlerimiz tehlike altındadır.”











Başa dön tuşu