KıbrısManşet

Ertuğruloğlu: Türk askerinin güvencesiyle yaşıyoruz, BM askeri KKTC’den giderse gider

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti‘nin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu‘nda “KKTC’nin tanınması” yönünde yaptığı çağrının ardından bazı açıklamalarda bulundu. Bu çağrı üzerine; “Bayram ettik, gurur duyduk” dedi

Ertuğruloğlu: Bayram niteliğinde bir çağrıydı, gurur duyduk

Tahsin Ertuğruloğlu, Hürriyet Gazetesi‘ne yaptığı açıklamalarda; bu tarihi adımın Türkiye ile dayanışma içinde atıldığını söyleyerek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta BM kürsüsünden KKTC’nin tanınması ve ambargoların kaldırılması çağrısı tarihi bir adım oldu. Kıbrıs Türk halkı için bayram niteliğinde bir çağrı oldu, gurur duyduk” şeklinde konuştu.

“BM’nin misafirliği bitti, ya KKTC ile askeri anlaşma imzalarlar ya da KKTC’den çekilirler”

New York temasları süresince Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Ersin Tatar ile birlikte, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Barış Operasyonları’ndan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ile görüştüklerini kaydeden Ertuğruloğlu, BM’ye Kuvvetler Anlaşması (SOFA) taslağını sunduklarını, KKTC’nin tanınması için yeni adımlar da atacaklarını kaydetti.

Ertuğruloğlu açıklamasında, “Misafirlik bitti, ya KKTC ile askeri anlaşma imzalar ya da KKTC’den çekilirler” dedi.

“1974’ten sonra Türk askerinin güvencesiyle yaşıyoruz, BM askeri KKTC’den giderse gider”

BM’nin söz konusu taslağı inceleyeceğini söyleyen Ertuğruloğlu, “En kısa sürede cevap vereceklerini söylediler ama biz fazladan bir ay süre tanıdık. KKTC olarak net bir şekilde onlara diyoruz ki; ‘Bakın, KKTC topraklarında sizin görev yapmanızın onayını verecek olan makam Rum hükümeti değildir, biziz. Biz bunca sene misafirperverlik yaptık, izin verdik ama artık bu bitti. Yanıt olumsuz gelirse de atmamız gereken adımlardan asla çekinmeyiz. 1974’ten sonra Türk askerinin güvencesiyle yaşıyoruz, BM askeri KKTC’den giderse gider” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu