KıbrısManşet

Avcıoğlu: KIB-TEK’e ‘ihalesiz’ alınacak yakıtın kalite kontrol ihalesi ‘perdeciye’ verildi






KIB-TEK eski Asbaşkanlarından Yusuf Avcıoğlu, KIB-TEK’e ihalesiz yakıt alımı kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Hükümetin yeni bir skandala imza attığını vurgulayan Avcıoğlu; ‘temin edilen yakıtla ilgili numune alımı ve kalite kontrollerinin yapılmasına ilişkin ihalenin, perdecilik işiyle uğraşan bir firmaya verildiğini’ söyledi

Avcıoğlu: Elinizdeki yakıt 10 gün mü yeter, 20 gün mü? Hangisi yalan?

Sosyal medya hesabından ‘kaynak göstererek’ açıklamalarda bulunan Avcıoğlu, KIB-TEK’e yakıt alımı süreciyle ilgili bir dizi değerlendirmede bulunurken; “Bakanlar Kurulu‘nun 24,000 mTon ihalesiz, adrese teslim yakıt alımı yapacağını açıkladığı firmanın teklifinin; ihaledeki en düşük 3. değil, en düşük 5. teklif olduğu iddiası döğru mu” şeklinde konuştu.

Avcıoğlu; ‘Atanmış Başbakan Ünal Üstel‘in ’10 günlük yakıt kaldı’ açıklamasına istinaden, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Paşa‘nın ’20 günlük yakıt kaldı’ dediğini vurguladı. Avcıoğlu; “Elinizdeki yakıt 10 gün mü yeter, 20 gün mü? Hangisi yalan” diye sordu.

Bakanlar Kurulu ihaledeki en düşük teklifi veren 3 firmadan, ‘ihalesiz’ yakıt almak için kapalı zarf usulü teklif alınmasına karar verdi

Avcıoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

Bakanlar Kurulu 19 Ekim 2022 tarihi ile yayımlanan Resmi Gazete‘de; “Merkezi İhale Komisyonu‘nun açmış olduğu fakat Rekabet Kurulu‘nun usülsüzlükler saptamış olması sebebiyle yine tartışmalı bir ihale iptali ile sonuçlanan 269/2022 numaralı pazarlık usulü yöntemi ile yapılan ihalede en düşük teklifi veren 3 firmadan; ihalesiz, adrese teslim, doğrudan yakıt alımı yapmak için, kapalı zarf usulü teklif alınmasına, ve en düşük teklifi veren firmadan 24,000 mton Fuel Oil alınmasına karar verdi.

“İhalesiz yakıt alımı için, ‘ihalede zaten elenmiş olan firmadan da teklif alındığını’ görüyoruz”

269/2022 numaralı ihaleye baktığımızda ise, ihalede toplam; 7 teklif atıldığını ve bu tekliflerden, 3 tanesi elenirken 4 teklifin geçerli kabul edilerek, açıldığını ve okunduğunu görüyoruz. Bakanlar Kurulu’nun elden teklif aldığı firmalardan birinin 269/2022 numaralı ‘ihalede geçersiz teklif atmasına’ ve ‘elenmesine rağmen’, ‘elenen firmadan da teklif alındığını’ görüyoruz.

20/2016 Kamu İhalesi Yasası‘nın 71. Maddesi‘nin 5. ve 6. Fıkraları‘nda Tekliflerin Açılması Bölümü;

  1. İhale belgelerinin ve tekliflerin ayrı zarflarda sunulmasının gerektiği hallerde, ihale komisyonları öncelikle ihale katılımcısının uygunluğuyla ilgili belgelerin olduğu zarfı, daha sonra teklifin teknik ve mali kısımlarının olduğu zarfları açar,
  2. Teklifin mali kısmını içeren zarf, teklifin diğer kısımlarının değerlendirilmesi tamamlandıktan sonra açılır şeklinde belirtmektedir.

“İhalede kabul görmeyen teklif, elden alımda nasıl kabul gördü?”

Değerlendirmede elenen firmanın, mali teklif dosyası açılmazken; açılmayan dosyalar içerisindeki teklifleri kim nasıl gördü? Bahse konu firma ihalede hangi gerekçe ile elenmişti? Sunduğu yakıt mı kriterlere uygun değildi? Yakıtı alacağı rafineri mi kriterlere uygun değildi? Yakıtı taşıyacağı gemi mi kriterlere uygun değildi? İhalede kabul görmeyen teklif, elden alımda nasıl kabul gördü?

“Bahse konu firmanın teklifinin, ihaledeki en düşük 3. değil, 5. teklif olduğu iddiası doğru mu?”

İhaleye katılan 7 firmanın hepsinden teklif almak yerine, neden sadece 3 firmadan teklif alındı? İhalede teklifleri elenen ve açılmayan 3 firmadan diğer 2 firmanın teklifinin daha yüksek olduğunu kim nasıl tespit etti? Bahse konu firmanın teklifinin, ihaledeki en düşük 3. değil, 5. teklif olduğu iddiası doğru mu?

“Akaryakıtın temini sürecinde numune alımı ve kalite kontrolü gibi ‘teknik bir konu’, faaliyet alanı ‘perdecilik’ olan bir firmaya verildi”

Güne aynı konuyla bağlantılı olarak damgasını vuran 2. konu ise; “Akaryakıt Temini ve Akaryakıt Tahliyesi Gözetim Hizmetleri” adı altında ihale edilen ve akaryakıtın temin sürecinde, numune alımı ve kalite kontrollerinin yapılması gibi ‘teknik bir konunun’, faaliyet alanı ‘perdecilik’ (bildiğimiz ev/ofis pencerelerinde kullanılan perde) olan bir firmaya verildiğini biliyor muydunuz? Evet yanlış duymadınız! Bildiğimiz dekoratif perde!


“Dekoratif perde ve yakıt analizi, birbiri ile ne kadar alakalı iki sektör, değil mi?”

Dekoratif perde ve yakıt analizi birbiri ile ne kadar alakalı iki sektör değil mi? Başbakan’ın “Oyunu Bozduk” derken kastettiği ‘doğru düzgün yakıt analizi’ yapılma sürecini bozmak mı? diye sormadan edemiyor insan…
Denetimde işinin ehli olmayan kişiler sebebiyle yaşanabilecek bir aksaklık/ihmal/hata sonucunda, bu ülkeye spec dışı veya kaçak yakıt sokulursa hesabını kim verecek? #YARGILANACAKSINIZ”











Başa dön tuşu