Köşe Yazarlarımız

Evcil Hayvanım Obez Mi?






Evcil Hayvanım Obez Mi?

Nasıl anlayabilirim? Nasıl beslemeliyim? Ne egzersizi yaptırmalıyım?

İnkâr etmeyin köpeğinize verdiğiniz krakeri görür gibiyim, bakın bakın diğeri kedisine yediği salamın yarısını veriyor.

Önemsiz gibi görünüyor değil mi? Obezitenin son zamanlarda hastanemize gelen hayvanların pek çoğunda gördüğümüz bir sorun olduğunu söyleyebilirim. Maalesef evcil hayvanlarda obezite oldukça yaygınlaşmış durumda.

Bu oldukça kritik bir konu, çünkü obeziteye sahip evcil hayvanlar, diyabet (şeker hastalığı), artrit (eklem hastalığı), yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, kanser ve daha fazlası gibi ciddi hastalık riskleri altındadır. Peki bu konuda siz ne yapabilirsiniz?

***

Evcil hayvanım kilolu mu?

Bu, veterinerinize sormanız gereken en önemli sorudur.

Konuyla ilgilenen bir evcil hayvan sahibi olarak, evcil hayvanınızın kilosunun uzun ömürlülük, yaşam kalitesi ve hastalıkların önlenmesinde en etkili faktörlerden biri olduğunu anlamanız gerekir. Bu soruyu cevaplamak için, veterineriniz birkaç ölçüm yapacak, bir Vücut Kondisyon Skoru belirleyecek ve evcil hayvanınızın mevcut ağırlık durumunu belirleyecektir. Cevap beklediğiniz gibi değilse alınmayın J  Bu kişisel değil; evcil hayvanınızın geleceği söz konusu.

***

Evcil hayvanım günde kaç kalori almalı?

Evcil hayvanlarımızı beslemek konusunda dikkatli olmalıyız. “Ne kadar beslemeliyim?” diye sormayın. Yanıt hayvandan hayvana değişecektir.

Evcil hayvanınızın ihtiyaç duyduğu kendine özgü kalori ve besine ihtiyacı vardır. Bu şekilde, beslediğiniz gıdanın türü, markası veya formülasyonu ne olursa olsun ne kadar besleyeceğinizi belirleyebilirsiniz.

Veterineriniz daha sonra size birkaç yaşam tarzı sorusu soracaktır, birkaç hesaplama yapacak ve size dar bir kalori aralığı verecektir. Bu sayıyı ezberleyin. Bunun kaç bardak veya teneke evcil hayvan mamasına eşit olduğunu öğrenmelisiniz.

***

Evcil hayvanım bir ayda ne kadar kilo vermeli?

Evcil hayvanınızın ne kadar kilo vermesi gerektiğini ve sağlıklı bir kiloya ulaşmasının ne kadar süreceğini veterinerinize sormanız gerekir.

Kilo takibi en yoğun evcil hayvan sahipleri için bile pratik ve makul.

Genel olarak, bir ayda köpekler vücut ağırlığının %1-3’ünü, kediler ise %0,5-2’sini güvenle verebilir. Çoğu köpek için %3-5 oranında kilo vermek uygundur. Kedilerde ayda yaklaşık 200 gr vermek normal sınırlardır.

Özellikle kediler olmak üzere evcil hayvanlar için kilo vermek kolay veya hızlı değil. Tıpkı bizdeki gibi J

Evcil hayvanınızı yoğun bir diyete sokarsanız, 72 saatten daha kısa sürede yaşamı tehdit eden bir ciddi tıbbi durum gelişebilir.

Evcil hayvanlarda kilo kaybı için sabır çok önemlidir. Köpeklerin çoğu için 3-6 aylık bir kilo verme programı, kedilerde ise 9 -12 aylık programlar uygundur.

Bir diyet uyguladığınızda evcil hayvanınız şikâyet edecektir (konuşmayacak korkmayın, sadece mırıldanacak). Bunlara hazırlıklı olun. J

***

Evcil hayvanım ne tür egzersiz yapmalı?

Çoğu hayvan velisi, bir evcil hayvanın her gün ne kadar egzersiz yapması gerektiğine odaklanır. Bunun yerine, fizyoterapistinize evcil hayvanınızın türüne, yaşına, cinsiyetine ve mevcut fiziksel yeteneklerine göre hangi tür aktivitelerin uygun olduğunu sorun.

Yürüyüş, yüzme, çeviklik, kaçma-kovalama, top oynamak veya uzaktan kumandalı oyuncaklar -evcil hayvanınızla fiziksel aktivite fırsatları sınırsız!

Biliyoruz ki köpekler günde en az 30 dakikalık fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyar. Kedilerde ise gün içerisinde 3 kez 5 dakikalık yoğun oyun periyodu gereklidir. Bu dakikaları nasıl harcayacağınız tamamıyla size kalmış. Gezilerinizi keyifli, eğlenceli ve interaktif hale getirin.

Kedi sahipleri, bu soruyu sormayı unutmayın! İster tüy veya lazerle oynayın, mama kabını hareket ettirin, isterseniz yüksek teknoloji ürünü bir oyuncak kullanın. Kedinizin içindeki yırtıcı hayvanla etkileşime geçin J ve onu her gün sıçramalara ve gezinmeye teşvik edin.

***

Evcil hayvanım kilosundan dolayı hastalık riski taşıyor mu?

Bu, evcil hayvanınızın geleceği için sormanız gereken son derece önemli bir sorudur.

Fazla yağ dokusuna sahip köpekler ve kediler diyabet, artrit, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı ve birçok kanser türü için daha büyük risk altındadır.

Öyleyse, bu olasılıkları azaltmak için ne yapabilirsiniz? Evcil hayvanınızın sağlığı hakkında verdiğiniz en önemli karar kilo kontrolüdür. Evcil hayvanınızın bu korkunç hastalıklardan birine yakalanma şansını azaltmak için asla geç değil! Erken teşhis ve farkındalık, birçok hastalığa karşı en iyi savunmadır.

Veteriner ziyaretlerinizde elbette görüşmeniz gereken daha birçok konu var, ancak evcil hayvanınızın kilosu her muayenede ölçülmeli. Kilo kontrolü için harcadığınız birkaç dakika ile can dostunuzun yaşam kalitesini arttırabilirsiniz. Veterineriniz ve fizyoterapistiniz ile birlikte dostunuz için daha iyi, daha uzun ve daha mutlu bir yaşam için bir yol çizebilirsiniz. Buna değer









Başa dön tuşu