Köşe Yazarlarımız

SOSYAL BİLGİLER – OKUYALIM ÖĞRENELİM: KKTC FAUNASI

Tutulmuş Köşe‘nin kitleyi her konuda aydınlatma, kafa ütüleme ve geniş yelpazede konu seçme misyonu gereğince, bu hafta da farklı bir konuya, evrenselden yerele bir konuya büyüteç tutuyoruz, konumuz; KKTC Faunası.

Gene genel kültürümüzü pardon Wikipedia kültürümüzü konuşturalım ve fauna nedir bir bakalım:

Fauna veya direy, belli bir bölgede yaşayan hayvanların tümüne verilen addır. Evrim teorisi karşıtları ve yaradılışı Adem ile Havva’ya bağlayanlar farklı düşünür ama, İnsanoğlu da bir hayvandır.

Antik Yunan filozoflarından Thales, “İnsan araştıran bir hayvandır” derken, Sokrates, “İnsan, sorgulayan bir hayvandır” der. Yaygın kullanılan “İnsan düşünen bir hayvandır” sözünün sahibi ise Artisto’dur.

Hayır, gene Yunana bağladık konuyu, liderlerimiz asap olacak ama yapacak bir şey yok.

Modern zaman Kıbrıs filozoflarından Mustafa Çoronik ve Ciğerci Ahmet de insanoğlunun hayvanlığı konusunda elbette kelam etmişlerdir, aksi mümkün değildir ama maalesef kayıtlarda bulamadım.

Bu noktadan hareketle, “hayvanlık etme” derdi yakın bir arkadaşım bana çok kızdığında, ben de ona kızardım, demek ki övgüymüş aslında bu. Nihayet düşünüp anlayabildim. Konu uzadıkça, bazı okurların “bu da hayvanlık etmeye başladı” dediğini duyar gibi oluyorum, övgü olarak kabul ediyorum bunu da.

Fauna deyince akla gelen diğer terim ise floradır, bir ülkede ya da bir bölgede yetişen bitkilerin tür olarak tümü için kullanılır. Konumuz flora değil ama, uzatmadan, fazla alengirli tanıma gerek yok, bizim anlayacağımız;,
Ayrelli, hostez mantar, garatiken, gabbar, işte hepsinin toplamı bizim floradır.

Yazımızın esas konusu, yurdum coğrafyasının kuzeyinde yaşayan insan türleri. Hadi gelin bu türlere bakalım.

Peşin not, Latince terimler bu işin olmazsa olmazıdır.

• GRONKUS GİBRİYAGİAE:

Kıbrısta yaşayan en yaygın türdür. Esas derdi oğlanı/kızı işe koydurtmak ve işte terfi etmekolduğu için Politikcıae İlkesizusların etrafında kol gezerler. Etoburdur ve şeftalioburdur. Zivaniya ve Black Label viski en sevdiği içecektir.

• DİNAZORUS EMEKLİAE GAZETECİALE:

Göbekten ve dübürden “anavatana” bağlanma yanlısıdırlar. Ülkemizde sıklıkla görülen bir türdür. En az iki, bazen üç yerden emeklidirler. Ortak özellikleri 70 – 75 yaş üzeri olmaları ve kendi halkından nefret etmeleridir. 7/24 küfür edebilme önemli bir özellikleridir. Sosyal Medyanın gülüdürler. Bedava yemeğe bayılırlar. Bir yemek, bir yazı, sudan ucuz.

• ARIKLIEA DEVAMLI SÖVENUS:

Yaşadığı memleketin halkına düşman bir türdür. Evrimsel olarak fazla ekmek yemekten dolayı belli beyin ve dil fonksiyonlarını sadece küfürle ifade edebilmektedir. Önemli özelliklerinden birisi de devamlı söz verip tutamamasıdır. Düşük zeka seviyeli seçmenlerle ve ihalelerle beslenir.

• PATRONUSS YALAMAEA:

Gelen ağam giden paşam familyasındandırlar . Hangi parti iktidarsa ondan taraftırlar. Konaklayıcı bir tür olup göç etmez. İhalelerde Partilisis Bürokratika ile yakın işbirliğ yaparlar.

• LONDREZYSCUS ÖFKELİAE:

Hariçten gazel okumayı çok seven, ülkede zamanın durduğunu zanneden göçmen bir türdür. Facebook ortamında desteksiz sallamayı çok severler. Kıbrıslıya sövüp Kıbrısa dönmeyi düşlerler. Ülkemizden dünyaya yayılmıştır. Dinazorus emekliae gazetecialeyi yakından izlerler

• POLİTİKACIAE İLKESİZUS:

Temel olarak Gronkus Gibriyagiae ile beslenirler ve onlar sayesinde var olurlar. Politikaya giriş ve çıkış arasındaki servet farkı temel özellikleridir. Patronus Yalamaea en iyi dostlarıdır. Yerel bir türdür.

• PARTİLİSİS BÜROKRATİKA:

Gözlerimi kaparım familyasının vazifemi yaparım türüyle yakın akrabadır Politikcıae İlkesizusları çok severler. Görevden alınınca partiye uğramaz olurlar. En çok sağ siyasette görülseler de sol da da hatırı sayılır miktarda bulunmaktadır. Sayıları dönemsel olarak artıp azalmaktadır.

• MİLLİYETÇİAE KUTATGUBİLİGUS:

Zamanın ilerlediğini unutan, Türkleri hala Orta Asyada yaşıyor zanneden göçmen bir türdür. Genellikle köken sorunu olan bir cinstir. En yakın akrabaları kurtlar ve tilkilerdir. Meclisin başına bile geçtikleri görülmüştür.

• GİBRİYAGİAE ORTAKVATANUS:

Adamıza özgü bir türdür. Beslenme şekilleri ayni olsa da Gronkus Gibriyagiae türüyle sürekli çatışma halindedir. Nesli tehlike altındadır. Oy verecek parti bulamamaktadır.

Bunların dışında ülkemiz faunasındaki diğer hayvan, düzeltiyorum insan türlerini sadece başlık olarak veriyorum:

• GODAMANUS HAMHUMŞARALAMBUS
• MİLİTANUS GAZETECİYSUS
• BALGAMAE YERETÜKÜRENUS
• PROFESYONALEA SEÇMENEA
• AVANTACIUS YARABBİ ŞÜKÜRUS
• AFRİKANEA GANNAVURİS
• KUMARCIEA GELİPGİDENUS

Haftaya başka bir konuda buluşmak üzere.











Başa dön tuşu