InstagramKöşe Yazarlarımız

Yavaş Yaşam, Şehirler, Yemekler ve Yavaş Seyahat!






İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan, Cittaslow Türkçe’de, “Yavaş Şehir veya Sakin Şehir” anlamında kullanılıyor.

İtalya’da başlayan Cittaslow hareketinin ana amacı, acele etmeden her şeyi doyasıya ve tadında, geçmişin getirdiği tarihsel kültürel ve çevresel mirası hissederek, daha insani, daha çevreci, düne bugüne ve gelecek nesillere saygılı olarak yaşamaktır.

Yaşadığınız kenti, orada yaşayan veya ziyarete gelen insanları önemsemek, çevreyi korumak, yerel özellikleri ve ürünleri öne çıkarmak, tüm şehirlerin aynılaşmasına karşı çıkmak ve her bir şehri kendi özgünlüğü ile desteklemek bu düşüncenin temelini oluşturuyor.

Cittaslow, aslında bir düşünce yöntemi, bir yaşam şekli olarak, geleceğe dair umut veriyor.

Tüm sakin şehirler, yavaş ve iz bırakarak ilerlemeyi anlatan salyangoz logosunu kullanıyor. Salyangozun yavaş ilerleyişiyle bıraktığı izini sürmek demek, sakinliğin ve huzurun izini takip etmek anlamında, derin bir felsefeyi barındırıyor. Salyangozun (garavollinin) izini takip etmeye değer.

Bu hareketin temelleri, 1999 senesinde İtalya’da atıldı.

7 ana başlık ve 72 kriterden oluşan cittaslow, zamanın yavaş akacağı, sade ve hep özlenen, yerel kültüre ve doğaya saygılı huzurlu bir başlangıç öngörülüyor.

Cittaslow, çocuk, genç, yaşlı, engelli herkesin mutlu olacağı, tüketen değil üreten bir felsefe ve doğa ile kültürün korunarak, gelecek nesillere taşınabileceği bir anlayışı hedefliyor.

Farklı kıtalardaki 33 ülkeden 301 şehir Cittaslow’a üye. Ülkemizdeki beş Belediyenin, böylesi uluslararası bir ağa üye olması çok değerli.

Cittaslow payesini taşıyan beş belediyenin ve Slowfood birliklerinin, toplum odaklı somut projelerle, üzerlerindeki yorgunluğu atıp yavaş da olsa hareketlenmesini temenni ederim…

Yeni Bir Turizm Anlayışına İhtiyaç Var!

Cittaslow Nedir? Ne Değildir?

Cittaslow, gelişmeye karşı çıkmak değil, tam tersine gelecek nesilleri de düşünerek planlı ve sürdürülebilir gelişmeyi savunmaktır. İşte bu yüzden ; ‘Yavaşlayın Sakin Şehirdesiniz’ sloganı önemli.

Cittaslow, sadece tüketerek yaşamak değil, aksine yerel değerlere sahip çıkıp, üreterek, bunu gelecek nesillerle paylaşmaktır. İnsan için insani üretim ve ‘Yerel Üret Yerel Tüket ‘ anlayışını benimsemektir.

Cittaslow, trafiğe karşı çıkmak değil, lakin araçların giremeyeceği bisiklet kullanımı gibi çevre dostu ulaşım araçlarını teşvik etmektir. Korna sesleri değil, trafikteki saygı ve anlayıştır.

Cittaslow, popüler kültür ve fast food alışkanlıkları değil, doğal, mümkünse organik ve sağlıklı yemek anlayışına özendirmektir. Toprak Ana’ya saygı ile unutulmaya yüz tutmuş tohumları, inadına toprağa ekmektir.

Cittaslow, aydınlatmaya karşı çıkmak değil. Hava, gürültü ve ışık kirliliğini oluşturacak tehditleri ortadan kaldırıp, aydınlık, çevre dostu, yenilenebilir enerjinin ışıldadığı, tünelin ucundaki ışıktır.

Cittaslow, teknolojiye ve internete karşı çıkmak değil, Belediye ve işletmelerin öncülüğünde halka bilgiye, doğru zeminde sosyal bir anlayışla ulaşmasını sağlamaktır. Sanallıktan, gerçeğe dönüştür.

Cittaslow, tüketim çılgınlığı yapan her şey dahil casinolu tesislerdeki anlayışı değil, Ahmet Amcanın manav dükkânını,Ayşe teyzenin bakkalını, Cemal abinin küçük otelini ve kırsaldaki Fatma teyzenin yerel üretimini desteklemektir.

Kısaca Cittaslow, bizi biz yapan kültürel değerlere sarılmak, samimiyet ve sakinliğin verdiği huzuru hissetmektir. Şehirde yaşayan, çocuk, genç, yaşlı, engelli herkesin, üreterek mutlu olacağı bir yaşam özlemidir. Güzelliklerin paylaşılarak, çoğalmasını kim istemez ki!

Yavaşlayın!

Cittaslow Turizmi, yavaş seyahat, yavaş yiyecek, yavaş okuma gibi kavramlar her geçen gün hayatımıza giriyor.

Ziyaret edilen yerin insanıyla, kültürüyle, sanatıyla, mutfağıyla ve doğası ile doğru anlamda kurulacak bağ her anlamda olumlu sonuçlar verecektir.

Plansız ve ruhsuz tırnak içinde gelişme yerine, tarihi, kültürü, üretimi ve doğayı önemseyen planlı sürdürülebilir bir gelişme bizi biz yapan değerleri geleceğe taşıyacaktır…

Aksi kaostur…









Başa dön tuşu