Köşe Yazarlarımız

Yavru köpeğim neden topallıyor?






Herkese iyi seneler!

Bu hafta en sık karşılaştığım sorulardan bir tanesine yanıt vermeye çalışacağım. Yavru köpeğim neden topallıyor olabilir?

Herhangi bir köpek sahibi, köpeğinin topalladığını görmekten endişe duyar, ancak bu bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Yavru köpeklerin yaşları ve vücutları düşünüldüğüne topallaması bize çok mantıklı gelmez. Peki sorun ne olabilir? Gerçek şu ki, yavru köpeklerde topallamanın birçok nedeni var.

Yavru köpekler hala büyüme çağında olduğu için eklemleri daha gevşek ve dengesizdir. Bu sebeple yavru köpekleri aşırı yormamak gerekir. Ani hareketler kıkırdağın zarar görmesine sebep olabilir. Bununla birlikte, yavru köpeğinizin topallamasına neden olabilecek başka hastalıklar da vardır.

Tipik olarak, bir topallama, yavru köpeğinizin yaşadığı donuk, uzun bir ağrının sonucudur. Kısa ve keskin bir ağrı, yavru köpeğinizin bacağını yukarı kaldırmasına ve üzerine ağırlık vermemesine neden olur. Bu ayrımı yapabilmek, sorunu veterinerinize anlatırken size yardımcı olur. Ayrıca veteriner hekiminize göstermek için köpeğinizin evde topalladığını gösteren bir video çekmek faydalı olabilir.

Köpek yavrularında topallamanın en yaygın nedeni basit bir kas burkulması veya gerginliğidir. Sorunun düzelip düzelmediğini görmek için köpeğinizin bir süre istirahat etmesine izin verin ve iyileşmezse kontrol için mutlaka veteriner hekime götürün.

Yavru köpeğiniz genel olarak topallıyorsa veya birden fazla bacakta aksama varsa, sorun yetersiz beslenmeden kaynaklanıyor olabilir. Tamamen et içeren bir diyet veya minerallerden yoksun bir diyet kemik hastalığına sebep olabilir.

Yavrularda topallamaya sebep olabilecek ortopedik problemler de vardır. Bunlardan başlıcaları;

• Kalça Displazisi (çıkığı): Şekilsiz kalça eklemleri, hareketi kısıtlayarak köpeğin attığı her adımda sürtünmeye, ağrıya ve iltihaplanmaya neden olur. Yaşlı köpeklerde yaygın olan kalça displazisi, yavru köpeklerde eklemlerinin gevşek hareketi sebebiyle zor teşhis edilir.

• Dirsek Displazisi (çıkığı): Yukarıdakine çok benzer şekilde, köpeklerde dirsek displazisi, ağrıya ve iltihaplanmaya neden olan anatomik yanlış hizalanmanın sonucudur.

• Patella luksasyonu (gevşekliği): “Titreyen diz kapakları” olarak da bilinir. Köpeklerde diz kapağını (patella) düzgün hale getirememek özellikle küçük ırklarda yaygın bir sorundur. Diz yanlış pozisyonda “kilitlenebilir”, ağrıya ve topallamaya neden olabilir.

• Legg-Calvé-Perthes Hastalığı: Tipik olarak, bu hastalık sadece bir eklemi etkiler ve en yaygın olarak küçük köpek ırklarında görülür. Yavru köpeğin kalça eklemine giden kan akışı azalır ve uyluk kemiğinin başının parçalanmasına neden olur.

• Asimetrik Büyüme: Sağlıklı yavrularda genellikle, tüm kemikler aynı oranda büyür ve yavru köpeğin güçlü, düz bacaklar geliştirmesine izin verir. Bununla birlikte, bir kemik diğerlerinden daha hızlı büyüyorsa, sonuç bacaklarda asimetri, eşitsizlik ve gevşekliktir.

Yavru köpeklerin çoğu küçük yaralanmalarda hızlı bir şekilde iyileşir. Topallamanın kalıcı olduğunu fark ederseniz, daha ciddi bir durumdan kaçınmak için bir veterinere gitmelisiniz.

Bununla birlikte, yavru köpeğinize evde ağrı kesici vermekten kaçınmalısınız. Unutmayın yavru köpeklerin vücudu hala gelişmeye devam ediyor ve böbrekleri savunmasız! Veterineriniz ağrı kesici ilaçları uygun görüyorsa size zaten açık talimatlar verecektir.

Kendinize ve küçük dostunuza iyi bakın.
İyi haftalar!









Başa dön tuşu