Köşe Yazarlarımız

Evcil hayvanımı pandemi döneminde mutlu etmek için ne yapabilirim?

Pandemi sürecinden hangimiz etkinlenmedik ki..? Hepimiz evlere, odalara kapandık. Maske takmak zorunda kaldık, zorunlu ihtiyaçlar haricinde dışarı çıkamaz olduk. Kurallara uyanlar için tabi J Aynı süreç evlerimizi paylaştığımız dostlarımız için de geçerli.

Düşünün ki bir ev hayvanısınız ve gün içerisindeki en büyük eğlenceniz yürüyüşe çıkartılmak. Tüm gün yanlız başınıza anne-babanızın eve gelmesini ve sizi yürüyüşe çıkarmasını bekliyorsunuz. Veeeee COVID-19 patlıyor. Artık yürüyüşe çıkartılmıyorsunuz, üstüne üstlük tüm ev halkı sürekli evde veya sürekli gergin!

Senaryo olduğum yerden çok da iyi gözükmüyor…

Yeterince empati yapabildiysek sanırım onların ne durumda olduğunu bir miktar anladık. Hadi o zaman onları ev içerisinde mutlu edebilmek için neler yapabileceğimizi konuşalımJ

***

Köpek sahipleri için tavsiyeler

Köpeklerimizin günlük ihtiyaçlarını karşılamak ve egzersiz yaptırmak için her gün evin dışarısına çıkarıyoruz.

Kediler gibi ev içerisinde ihtiyaçlarını gideremedikleri için, köpeklerin mutlaka dışarı çıkarılması gerekiyor. Tabi ki bu bir alışkanlık oluyor ve dostunuz dışarı çıkarılacağı zamanı bekliyor. Bu sebeple pandemi sürecinde onu yeterince dışarı çıkaramazsanız, ev içerisinde mutsuz olmasını önlemelisiniz. Zihinsel uyarım, diğer bir deyişle onu zihinsel olarak oyalamak ve yormak, köpeğinizi eğlendirmek ve meşgul etmek için harika bir yoldur. Her zamanki yürüyüşlerini yapmaya başlayana kadar, bu etkinliklerle köpeğinizi mutlu edebilirsiniz.

Kendinizi dış ortamdan izole ediyorsanız köpeğinizi mutlu etmenin yolları:

  • Yemek sırasında onun düşünmesini sağlamak için mama kaplarını başka bir yemek kasesiyle değiştirin ve gözlemleyin… Farkı anlayınca ne tepki verecek?
  • Oyuncak kemiği getirme veya halat çekme gibi oyunlar oynayın.
  • Zihinsel uyarım için yeni bir itaat emri öğrenmeyi deneyin.
  • Pati vermek, oturmak, uzanmak veya yuvarlanmak gibi becerileri teşvik etmek için sağlıklı yiyecekler verin.

Köpeğinizin tuvalet ihtiyacı için mutlaka dışarı çıkması gerekiyor. Bahçeli bir eviniz varsa düzenli molalara izin verin. Bahçeniz veya açık alanınız yoksa, en kısa süre için en yakın alanı kullanın ve sosyal mesafenizi koruduğunuzdan emin olun. Kendinizi ve evcil hayvanınızı diğer bireylerden ve hayvanlardan en 2 metre uzakta tutun ve başkasının evcil hayvanına dokunmayın.

Vee tabiki müziksiz olmaz. Telefonlara yüklenen müzik uygulamaları (örn. Spotify) köpeklerin rahatlamasını teşvik etmek için tasarlanmış, özenle seçilmiş müzik listelerini kısa süre önce paylaştı. Aklınızda bulunsun J

***

Kedi sahipleri için tavsiyeler

Öncelikle kedi sahiplerine, evcil hayvanlarının COVID-19’dan etkilenme riskinin oldukça az olduğunu buradan duyurabiliriz.

Siz veya evinizdeki birisi hastaysa ve kendinizi izole ediyorsanız, evcil hayvanınız da evde kalmaktan mutluysa ve normalde bir kum kabı kullanıyorsa, kedinizi evde rahatça tutabilirsiniz.

Kediniz dışarı çıksa bile dışarıda teması en aza indirmeye çalışın ve etkileşimlerden sonra ellerinizi yıkayın.

Ancak kedilerde potansiyel olarak sağlık sorunlarına ve strese neden olabileceğinden, kedilerinizi çok uzun süre kapalı yerlerde tutmayın.

İç mekanda kedinizi mutlu etmek için:

  • Sessiz bir yerde bir kum kabı bulundurun ve düzenli olarak temizleyin – kediler genellikle kirli bir kum kabı veya yoğun kokulu bir alanda bulunan bir kum kabı kullanmak konusunda isteksizdir
  • Kediniz için yeterli alan olduğundan emin olun- ev kedilerinin birkaç odaya erişimi olmalıdır
  • Bölgesel işaretleme, kas güçlendirme ve pençeleri için çeşitli yerlerde tırmalama direkleri sağlayın
  • Fiziksel ve zihinsel olarak onu yormalısınız, kediler sürekli kapalı alanda kalırlarsa sıkılabilir
  • Oynamak için bolca zaman ayırın
  • Ve en önemlisi evcil hayvanınızı gün içinde uzun süre yalnız bırakmayın

Unutmayın onlar da anlıyor, hissediyor ve sıkılabiliyorlar. Dostlarınızı bu süreçte yalnız bırakmayın ve görmezden gelmeyin. Eve geldiğinizde sizi nasıl bir sevinçle ve coşkuyla karşıladıklarını hatırlayın J

Kendinize ve küçük dostlarınıza iyi bakın,

İyi haftalar!











Başa dön tuşu