Tavır ve Tavırsızlık
Toplumun son dönemde yaşadığı en görünür dönüşümlerinden birinin de, en kötü olaylar karşısında bile; tavırsızlık veya kısa etkili bir sosyal medya itirazı sonrasında, normalleştirme ve kabulleniş hâli olduğunu düşünüyorum. Bunu yaparken, elbette ki; kendimi de soyutlamıyorum…
Bu yüzden köşemizin ismini “Tavır” olarak, düşündüm. Çünkü her alanda net duruşa ve etkili tavırlara ihtiyaç var. Duruşsuzluk, normalleştirme ve bağımlı kabulleniş, gelecekte telâfisi imkânsız yaralar açar. İşte bu yüzden; Hayatta, siyasette, insanlıkta ve olaylara bakışta, tutsak ortalama bakış açısı yerine belirgin duruşlara ihtiyacımız var.
Kişisel çıkarların toplumsal faydanın önünde olması, siyasete, siyasetçiye güvenin/güvensizliğin, her atılan adımda sorgulanması, partizanlık, torpil ve liyâkatsızlık Kıbrıs’ımızın en büyük sorunu ve her alanda yaşanan sorunların kaynağıdır.
“Tavır” her hafta sizlerle olacak. Paylaşım sorumluluğunu yerine getirip, sizlere yazacağım.
Yazı içeriğini, haftalık dertleşme, turist rehberi bakış açısıyla Kıbrıs’ımızın tarih, kültür ve doğa değerleri, ağırlıkla oluşturacak.
Özgür Gazete’nin, çıktığı yeni yolda, başarılı olacağına inanıyorum. Başarıdan kastım, etkili olması, gündem belirlemesi ve farklı olduğunu göstermesidir.
21 Şubat Dünya Turist Rehberler Günü
Dünya Turist Rehberleri Günü, farklı kıtalarda bulunan, rehber birliklerinin tek bir federasyon çatısı altında birleştirmek maksadı ile 1985 yılında bir araya gelmesine denk düşen gün olduğu için, 21 Şubat Dünya Turist Rehberleri Günü olarak belirlenmiştir.
1987 tarihinde Dünya Rehber Birlikleri Federasyonu’nun (WFTGA) Avusturya Viyana yasalarına göre tescil edilmesinden sonra, 21 Şubat ilk olarak 1990 yılında üye 15 ülke tarafından bilahare ise farklı kıtalarda bulunan değişik ülkeler tarafından, kutlanmaya başlamıştır.
21.Şubat Dünya Turist Rehberleri günü, ülkemizde 2000 yılından beridir, çeşitli etkinliklerle mesleğin önemine vurgu yapmak maksadıyla, turist rehberlerinin örgütlü bulunduğu KITREB öncülüğünde kutlanmaktadır.
Gün dolayısı ile halka ve turistlere yönelik ücretsiz turlar, turist rehberlerine yönelik seminer, özel dergi hazırlığı, sergi, panel ve kokteyl gibi etkinlikler düzenlenmektedir.
Turist rehberinin imajını yükseltmek, halka meslek hakkında doğru bilgiler vermek, mesleğin saygınlığını artırmak, profesyonel anlayış ile çevresel, kültürel ve tarihsel mirasın korunabileceğini vurgulamak bu günün en büyük amacıdır.
Dünya Turist Rehber Birlikleri Federasyonu, 2024 senesinin temasını ‘’Yeşil Turizm’’ olarak belirlenmiş olup, turizmde yeşil dostu sürdürülebilir gelişme, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin önemine vurgu yapmıştır.
Kaçak rehberliğin olmadığı, turizm emekçisi rehberlerin taban ücretinin artacağı, rehberlerin branş konusunda uzmanlaşacağı ve turizm de hak ettiği değeri göreceği günler dilerim. Turist rehberi olmadan turizm olmaz!
Turizm emekçisi tüm turist rehberlerinin ‘Dünya Turist Rehberleri Günü’ kutlu olsun. Rehberlik mesleğinde, hem beden dili hem de ağızdan çıkacak her söz çok önemlidir.
Bilmem anlatabiliyor muyum?
Düşündüğümüz,
Söylemek istediğimiz,
Söylediğimizi sandığımız,
Söylediğimiz,
Karşımızdakinin duymak istediği,
Duyduğu,
Anlamak istediği,
Anladığını sandığı ve
Anladığı…
Arasında farklar vardır.
İşte bu nedenlerle, kişilerin birbirlerini yanlış anlamaları için hemen her zaman, ortada en az 9 (dokuz) olasılık vardır. (Sylviane Herpin)