Hayatımıza yardımcı köpekler
Geçtiğimiz hafta yaşanan İzmir depremi sonrası bu hafta bir İzmirli olarak biraz da duygusallık içerisinde yazdım bu yazıyı. Moralimiz çok da iyi olmasa da sevimli dostlarımızla biraz yüzünüzü güldürmek istedim
Son günlerde ne çok duyduk Arama-Kurtarma Köpekleri’ni! Elazığ depremindeki Altar’ı hatırladınız mı? Peki İzmir’de yaşanan depremde bir kediyi kurtaran Bob’u duymayan var mı? Köpekler de meslek sahibi olabilir mi?
İster inanın ister inanmayın, köpeklerin de meslekleri var. Hem de hafife alınmayacak görevler üstleniyorlar. Bazıları size tanıdık gelebilir ancak bazılarını ilk kez duyacağınızdan eminim.
İşte ilginizi çekecek köpek meslekleri;
- Arama-Kurtarma Köpekleri: Tabi ki ilk akla gelen köpek mesleği. Köpekler kentte ve doğada arama kurtarma çalışmalarında kurtarma uzmanlarına yardım ederler. Kentsel arama-kurtarmalarda deprem bölgelerinde görev yapan köpekler, doğada ise kaybolan canlıların yerini tespit etmede görev alır.
Arama- kurtarma köpeklerinin bir eğitmeni olur ve köpekle eğitmen Kurtarma Uzmanı ile birlikte hareket eder. Kurtarma Uzmanı ile bir köpek Köpekli Kurtarma Timi’ni oluşturur.
Bir arama-kurtarma köpeğinin temel görevi, bir insan kokusu “bulmak” ve kurtarma uzmanını kokunun bulunduğu yere “yönlendirmek”tir. Eğitime aday olarak seçilen köpekler 2 yıllık yoğun bir eğitime tabi tutulur.
Köpekler basit komutları almayı öğrendikleri ‘temel itaat’, daha sonra yemek ve tuvalet gibi becerileri ‘temel beceri’, karmaşık komutları öğrendiklerinde ise ‘ileri itaat’ eğitimlerini alırlar.
Bütün bu eğitimlerden geçtikten sonra belirtilern herhangi bir kişiye itaat ve iz sürme gibi karışık becerilere sahip olabilecekleri ‘ileri beceri’ eğitimini alırlar.
Bu eğitimlere ek olarak da iz sürme arama kurtarma, gaz sızıntısı, yangın ve doğal tehlike bildirme gibi eğitimlerden de geçerler. Çoğu arama-kurtarma köpeği, kurtarma uzmanı ile birlikte yaşar ve eğitim alır. Bazen arama-kurtarma birlikleri köpekleri eğitmek amacıyla onları barınaklardan evlat edinirler.
Köpekler özel bir tesiste eğitim alırlar ve sonra bir kurtarma uzmanıyla eşleştirilirler. Bu eğitimleri sadece Alman Çoban köpeklerinin aldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz:)
- Hizmet ve Yardım Köpekleri: Bu köpekler çoğunlukla yaşlılar ve engellilere günlük yaşamında yardım ederek, daha bağımsız yaşamalarına yardımcı olurlar. Otizm köpekleri, rehber köpekler (görme ve duyma engelliler için), fizyoterapi ve rehabilitasyona yardımcı köpekler, psikiyatri hizmet köpekleri, nöbetçi köpekler ve hatta fıstık alerjilerini tespit edebilen köpekler var!
- Cankurtaran köpekler: Hem güçlü hem de suyu seven Newfoundland cinsi köpekler, harika cankurtaran köpekleri yapmak için eğitilebilir. Başı dertte olan bir kişiyi ağızlarıyla yakalayıp kıyıya çekebilirler. Bu köpekler bilinçsiz bir yüzücüyü tanımak ve durumla düzgün bir şekilde başa çıkmak için eğitilirler.
- Paraşütçü köpekler: Ordu tarafından patlayıcı cihazları, şüpheli paketleri bulmak veya insanları izlemek için yıllardır köpekler kullanılıyor.
- Polis Köpekleri: Polis köpekleri, polis memurlarına uzun yıllardır tespit çalışmaları, arama kurtarma, şüphelileri takip etme ve binaları arama konularında yardım ediyor. Alman Çobanları tipik olarak K-9 çalışmasıyla bilinirken, kullanılan diğer köpekler arasında Tazı, Beagle, Labrador ve Malinois cinsi köpekleri de var.
- Sürü köpekleri: Bu köpekler sığır, kümes hayvanı, ren geyiği ve koyun gibi çeşitli çiftlik hayvanlarını sürmek için insanlarla birlikte çalışıyorlar. Sürü köpeği olarak kullanılan bazı ırklar arasında Avustralya sığır köpekleri ve Border Collie bulunuyor.
- Kızak Köpekleri: Kuzey ve Güney Kutuplarındaki ilk kaşifler arazileri keşfetmek için köpek kızakları kullanmışlar. Günümüzde ise Alaska’da kızak köpekleri, uzak kasabalara ilaç ve malzeme ulaştırmak için kullanılıyor.
- Koruma ve Bekçi Köpeği : Köpekler uzun zamandır keskin koku alma ve işitme duyularını kullanarak bizi güvende tutmaya yardımcı oluyorlar ve tehlikelere karşı koruma sağlıyorlar. Büyük Pireneler’in çiftlik hayvanlarını koruduğu biliniyor ve Belçika Malinois, askerleri güvende tutmak için orduda kullanılıyor. Büyük ya da küçük köpekler, belayı önleyebilir. 🙂
- Model köpekler: Uçaklardan atlamak veya kazı çalışması yapmak tüm köpekler için değil. Bazıları daha sakin ve zarif bir yaşam tarzını tercih edebilir:) Öne çıkın, süper model köpekler! Köpek kıyafetleri giderek daha popüler hale geldikçe, modellere olan talep de artıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, en iyi görünen köpeklere en yüksek ücret ödeniyor. Sadece onlara “cat-walk” dememeye dikkat edin 🙂
- Oyuncu köpekler: Tıpkı moda dünyasında olduğu gibi, köpeklerin TV ve film üzerinde etki yaratma imkânı var. Disney’in Bolt’unu izleyen herkes bunun kolay bir iş olmadığını bilir! Köpeğinizin bir oyuncu çizgisi varsa, onu bir hayvan oyunculuk ajansına götürmeyi düşünün derim.
- Böcek avcısı: Bu köpekler ise evlerde ve kamu binalarında haşere sorunu çözmek için kullanılıyor.
Bizler onlara yaşam hakkı dahi tanımazken onlar bize ne kadar yardımcı oluyorlar! Bu yazının sonunda biraz da olsa içinizdeki hayvan sevgisine dokunabildiysem ne mutlu bana.
İyi haftalar!