Köpeklerin %52’sinde kalça çıkığı olduğunu biliyor muydunuz?
Merhaba! Bu hafta sizlere pek çok köpekte görülen kalça çıkığından bahsedeceğim. Bu konuda bilgi sahibi olmak tüm köpek sahiplerinin işine yarayacaktır diye düşünüyorum. Bir hayvan fizyoterapisti olarak sizlere bu hastalığın ciddiyetinden ve yaygınlığından bahsetmek isterim. Yolculuğumuz devam ediyor!
Köpeklerde kalça displazisi, diğer ismiyle kalça çıkığı, genellikle topallamaya neden olan bir kalça hastalığıdır. Kalça çıkığı ayrıca bağlarda ve kaslarda bir gevşeklikle ilişkilidir, bu nedenle eklem desteği zayıflar. Sonuçta, köpeklerde kalça çıkığı kalça ekleminde bozukluğa neden olur.
Bazı cinslerin kalça çıkığı geliştirme olasılığı daha yüksektir, ancak cinsiyet hastalıkta bir faktör değildir. Büyük köpek ırkları daha büyük risk altındadır; bu ırklar arasında Rottweiler, Alman Çoban Köpeği, Saint Bernard, Golden Retriever, Labrador Retriever en başta sayılabilir.
Köpeklerde kalça çıkığı kalça ekleminde gevşeklik, genetik yatkınlık, kas zayıflığı, kötü beslenme, obezite ve hızlı kilo alımı nedeniyle görülebilir. Belirtilerin başlangıcı erken olabilir, köpek sadece dört aylıkken ortaya çıkabilir.
Köpeklerde kalça çıkığının belirtileri;
- Aktivitede azalma
- Arka bacaklarda birbirine yakın, dar bir duruş
- Genellikle aktivite veya egzersizden sonra topallama
- Kalça ekleminde gevşeklik
- Bacak kaslarında erime/zayıflık
- Belirgin derecede ağrı
- Merdiven çıkma, atlama ve / veya koşmada isteksizlik
- Ayağa kalkmakta sorun
Köpeklerde kalça çıkığı tedavisi tipik olarak çok yönlü bir yaklaşım içerir. Şiddetli kalça çıkığı olan köpekler için tam kalça protezi gibi cerrahi işlemler gerekir, ancak birçok köpeğe bu kadar şiddetli bir müdahale olmadan da yardım edilebilir. Kalça çıkığı ameliyatının ne kadar gerekli olduğuna dair pek çok faktör vardır: yaş, maliyet, dejeneratif eklem hastalığı (artrit) derecesi, eklem gevşekliğinin şiddeti ve veterinerinizin görüşü bu tür bir kararı etkiler.
Veteriner hekiminiz ilaç tedavisi önerebilir. Genel plan, anti-enflamatuar ilaçlar ve ağrı kesicilerle tedavi etmektir. Daha yaşlı köpekler için tek çözüm kalça protezi olabilir. Bu, genellikle fizik tedavi ve ilaç tedavisi başarısız olduğunda şiddetli artrit yaşayan köpeklerde görülür.
Köpeklerde kalça çıkığı için birden fazla tedavi vardır. Eklemi pasif bir şekilde hareket ettirmek, egzersiz, elektroterapi gibi fizik tedavi yöntemleri kas bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur ve eklemdeki sertliği azaltır.
Kilo kontrolü, köpeğinizin eklemlerinin fazla kilo ile aşırı yüklenmemesini sağlamak için çok önemlidir.
Sonuç olarak köpeklerde kalça çıkığının tedavisine yönelik bütüncül bir yaklaşım, aynı zamanda beslenme açısından zengin, yüksek kaliteli yiyeceklerden oluşan bir diyet ve hafif egzersiz içermelidir.
Bu yazıdan faydalanarak köpeğinizde bu belirtiler varsa hemen bir veteriner hekime başvurmanızı öneririm.
Haftaya kedilerde kalça çıkığından bahsedeceğiz.
İyi haftalar!!