Kıbrıs Türk Ortaeğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), ‘okullarda halen giderilmeyen eksiklikler ve atanması yapılmayan boş kadrolar sebebiyle sürdürülemeyen eğitim’ hakkında açıklamalarda bulundu, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu‘na yüklendi; “Eğitimdeki kayıplar Eğitim Bakanı’nın umurunda mı?”
Işık: Çavuşoğlu kabinesinde personelini aşağılayan tek bakan olarak her fırsatta öğretmenlere yükleniyor
KTOEÖS adına KTOEÖS Eğitim Sekreteri Ali Yaman Işık tarafından yapılan basın açıklamasında; “Eğitimdeki kayıplar Eğitim Bakanı’nın umurunda mı?” diye sorularak; Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’nun ‘kabinesindeki personeli aşağılayan tek bakan olduğu ve her fırsatta öğretmenlere yüklenerek, öğretmenleri toplum nazarında itibarsızlaştırmaya çalıştığı’ vurgulandı.
“Eğitim Bakanı, öğretmenleri toplum nazarında itibarsızlaştırmaya çalışıyor”
Çavuşoğlu’nun ‘öğretmenlerin çalışmadıklarını, derslere girmediklerini ve yasal hakları olan mazeret izinlerini istismar ettiklerini’ ileri sürerek öğretmenleri toplum nazarında itibarsızlaştırmaya çalıştığını söyleyen Işık; “Hatta daha da ileriye giderek aynı bahanelerle antidemokratik bir şekilde; ‘Ben yaparım olur’ mantığıyla Öğretmenler Yasası‘nı değiştirip öğretmenlerin iş yükünü artırmaya çalışmaktadır” diye konuştu.
“Pandemi döneminde Bakanlığın yetersiz imkanlarına rağmen öğretmenler gecesini gündüzüne katmadı mı?”
Ali Yaman Işık tarafından yapılan açıklamanın devamı şu şekilde:
“1) Pandemi döneminde, her yer kapandığı zaman, öğrencilere uzaktan eğitim verme adına bakanlıkça hazırladığınız moodle programı çökmedi mi? Buna rağmen öğrencilerimiz eğitimden eksik kalmasın diye bakanlığa rağmen öğretmenlerimiz inisiyatif alıp kendi ailelerinden ödün vererek, gece demeden gündüz demeden kendi olanakları ile eğitimi sürdürmediler mi? Bu arada siz de uzaktan seyretmediniz mi?
“Emekli olan bir öğretmenin yerine 45 gündür atama yapılmıyor, eğitim aksadı, bu sizin için sorun değil mi?”
2) Yaz ayları boyunca sendikamız tamir isteyen ve yıkılmaya yüz tutmuş okullarımızın fiziki eksikliklerini bizzat yerinde tespit ederek resimlemiştir. Bunlarla ilgili herhangi bir ihtiyaç analizi veya girişim yaptınız mı?
3) 13 Eylülde emekli olan bir öğretmenin yerine bugün halen yeni öğretmen atanmamış olması 45 günü aşkın süredir ilgili sınıflarda ders yapılmıyor olması sizin için sorun değil midir?
4) Bunca yıldır yeni öğretmenlerin geç atanmasından dolayı eğitim yılı başında en az bir ay okullar öğretmensiz kalmıyor muydu? Bu eğitim kayıplarının giderilmesi için tek bir adım attınız mı?
“Eylül ortasında emekliye çıkan veya muavin olan öğretmenlerin yerine ihtiyaç olan 22 adet öğretmen halen atanmadı”
5) 2022 yaz aylarında sizin yapmanız gerekeni sendikamız yapmış ve KHK’ya yazdığı öğretmen sınav takvimlemesinin KHK tarafından uygun bulunması ile bu yıl Temmuz ayı sonuna kadar olan öğretmen ihtiyacı karşılanmış ve öğretmenler eğitim yılı başında görevlerine başlayabilmişlerdir.
Fakat Eylül ortasında emekliye çıkan veya muavin olan öğretmenlerin yerine ihtiyaç olan 22 adet öğretmen, Eğitim Bakanlığı’nın iş bilmezliği nedeniyle hala daha atanamamış ve görevlerine başlayamamışlardır. Bu öğretmenlerin atanamamasından dolayı derslerin bir buçuk aydır boş geçtiğini görmüyor musunuz? Bu konuda da mı sendikamızın çare bulmasını bekliyorsunuz?
“Çavuşoğlu üzerine düşeni yapmak yerine eğitimdeki tüm olumsuzlukların faturasını öğretmene yüklemeye çalışıyor”
Biz tüm bu soruların cevaplarını biliyoruz. Sn. Nazım Çavuşoğlu üzerine düşeni yapmak yerine eğitimdeki tüm olumsuzlukların faturasını öğretmene yüklemeye çalışmaktadır. Eğitimle ilgili gailesi olmayanların, eğitimdeki kayıplar da umrunda olmaz!”